Articol original pe Revista Cariere
Alexandra Nicula, o tânără absolventă a Facultății de Desing Interior, din Timișoara, a clădit un business profitabil, din pasiune. Pe cont propriu, înarmată cu mult talent, multă energie și imaginație cât cuprinde. Nu i-a fost ușor, dar a găsit mereu o cale ca să meargă mai departe.
De la case și mobiler pentru păpuși la locuințe pentru adulți
Și-a descoperit talentul la nici cinci ani. Atunci, construia obiecte de mobilier, din cutii de chibrituri, ceai sau detergenți, pentru păpuși. Mai târziu, și-a dat seama că vrea să amenajeze locuințe pentru oameni mari, locuințe în care să se simtă “acasă”. O atrăgeau texturile, dar mai ales lumina, umbrele și culorile. În 2011, la 24 de ani, a transformat primul spațiu, un apartament pentru un cuplu, și s-a îndrăgostit iremediabil de meserie, dar mai ales, de reacțiile pe care le au clienții când văd produsul final. Așa a apărut și studioul Art Interiors.
„Eu aș putea trăi aici?” – e întrebarea care mă inspiră când amenajez un nou spațiu
Cum trebuie să arate locuința perfectă și cum reușeste să transforme un spațiu oarecare în unul pe care toți să-l îndrăgească? Ei bine, Alexandra ne-a dezvălui secretul ei: “(…)Fiecare proiect pe care îl realizez este o combinație între dorințele beneficiarului, stilul său de viață și regăsirea mea în acel spațiu. Adică, orice spațiu pe care îl lucrez, îl fac astfel încât să mă simt și eu bine acolo. Cred că aceasta este întrebarea: „Eu aș putea trăi aici?”, și atunci viziunea mea de a transpune dorințele beneficiarului este mult mai clară.”
De-a lungul anilor, Alexandra Nicula a amenajat apartamente, terase și grădini. Ține minte toate proiectele în care a fost implicată, pentru că din fiecare a învățat câte ceva. Planurile nu și le face acasă, ci se inspiră la fața locului. Fiecare spațiu e unic și transmite o anumită energie. Nu poți veni cu schițe de acasă, când știi cum arată locul doar din fotografii. Trebuie să-l vezi, să-l simți și să-l lași să te inspire, spune Alexandra. Pentru cei care doresc să aibă o locuință primitoare, tânăra are câteva sfaturi: “Când începi un proiect de amenajarea locuiței, important este stiul de viață al beneficiarului pentru că interiorul unei case este o extensie a personalității noastre, o oglindă. Trebuie să ții cont de culori, în primul rând, ce culoare i se atribuie fiecărui spațiu, în funcție de destinația acestuia deoarece cromatica ne poate agita, ne poate crea o stare de bine sau ne poate lua din energie (…).”
Am învățat să fiu propriul meu lider
A învățat să fie lider, dar nu în sensul propriu al cuvântului și a făcut totul de una singură.“În domeniul meu, pentru mine a fi lider înseamnă să îi inspiri pe colaboratori pentru a obține împreună rezultatele de care clientul are nevoie”, spune Alexandra care, de-a lungul timpului, a depășit toate obstacolele care i-au ieșit în cale. Cel mai greu a fost începutul. A învățat însă să anticipeze eventualele probleme și să le prevină. Nu-și imaginează că ar putea profesa în alt domeniu. Iar când se plimbă pe străzile Bucureștiului și vede rezultatele muncii ei, e mândră de ce a realizat. E parte din orașul care capătă, acum, o altă față. Pentru antreprenorii la început de drum, Alexandra are și câteva recomandări. Nu există o rețetă a succesului însă e important să fii bun pe o anumită nișă, să îți canalizezi eforturile în acea direcție. Mai mult, să comunici clar cine ești și să te promovezi singur, cât se poate de des, în social media, pe website, la întâlniri de business networking, prin parteneriate cu cei care oferă servicii conexe. Poate de departe cel mai important lucru este comunicarea cu clientul. Trebuie să fii flexibil, clar și apropiat de nevoile sale.
Pasiunea care dă naștere unor locuri de poveste
Cel mai recent proiect în care a fost implicată Alexandra e unul dintre cele mai impresionante, ca rezultat. O terasă ascunsă de verdeață, pentru unul din cele mai mari lanțuri hoteliere de lux, chiar în inima Bucureștiului. Un astfel de loc este restaurantul Caffe Citta, un colt de relaxare în mijlocul agitației urbane. E o terasă de vară cu specific italian. Mobilierul alb și verdeața din jur creează o atmosferă plăcută, iar turiștii nu s-ar mai da plecați. Terasa a fost gândită combinând elemente tradiționale cu o influență a stilului toscan, având linii drepte, forme robuste, dar și elemente contemporane. Terasa este ascunsă de ochii privitorilor prin ghivece albe care însă permit vederea atât în interior cât și în exterior. E locul perfect pentru un lunch, breakfast sau chiar un cocktail de seară.